0%
Un festival ca o poveste culinara - Taste of Transylvania

Chefi bucatari, antreprenori din industria HoReCa, producatori locali si pasionati de preparate si gusturi traditionale se vor reuni intre 12 si 15 septembrie in judetul Harghita, pentru un festival ca o poveste, pentru a pregati si degusta delicioasele bucate transilvanene. Festivalul va avea loc intr-una dintre cele mai frumoase destinatii din Transilvania, satul de vacanta Boros, pitoresc amplasat pe valea Ghimes, in satul pierdut din munti Lunca de Jos.

Festivalul Taste of Transylvania este realizarea visului comun al unor bucatari, antreprenori HoReCa si producatori locali, cu scopul de a deschide un nou capitol in cultura gastronomica transilvaneana, pornind pe drumul catre redescoperirea traditiilor si aptitudinilor gastronomice, pentru salvarea unei mostenirii culinare speciale; un festival cu intentia de a promova Transilvania pe harta gastronomica internationala - aceasta regiune speciala si ascunsa - ca o destinatie noua, dar in acelasi timp atemporala. Astfel, o oportunitate majora pentru economia regionala poate fi imbinarea agriculturii cu turismul; prin promovarea gastronomiei ardelene, prin introducerea si prezenta acesteia la nivel international, se poate demonstra ca dezvoltarea comuna si concomitenta a agriculturii si a turismului poate deveni o poveste de succes pentru Transilvania.

Taste of Transylvania este totodata o declaratie de intentie pentru dezvoltarea conceptului „from farm to table” in Romania, prin conectarea micilor producatori locali din zona Transilvaniei, cu operatorii hotelieri. Programul festivalului  include numeroase traditii culinare specifice ale regiunii, cum ar fi arta preparatelor fermentate (ciorba armeano-transilvaneana Angadjabur, bazata pe un amestec de lapte si verdeturi fermentate), utilizarea in bucatarie a diferitelor ingrediente specifice, inclusiv a diferitelor plante salbatice, metode speciale de preparare a painii, precum si secretele locale ale gatitului pe foc deschis. De asemenea, evenimentul va include numeroase workshop-uri tematice si practice, demonstratii culinare si show-cooking sutinute de Chefi din Romania si Ungaria.

Pornind de la succesul imens al primului festival din 2022 si de la feedbackul foarte pozitiv primit si la a doua editie, de anul trecut, Festivalul Taste of Transylvania mentine organizarea din acest an in aceeasi locatie deosebita, Satul de Vacanta Boros. La aceasta editie, pe langa extinderea diversitatii culturale si culinare, spiritul deschis si ocrotirea traditiilor culinare, se va pune accent si pe sustenabilitate, deoarece organizatorii doresc sa sustina un eveniment care va produce o cantitate minimala de deseuri, urmand conceptul "low waste", in care se pune focus pe utilizarea prioritara a ingredientelor locale.

festival-tot

Despre Transilvania culinara

Chiar daca pentru multi turisti din afara, Transilvania este identificata cu Dracula, din fericire, din ce in ce mai multi recunosc frumusetea si valorile adevarate ale acestei regiuni, asa cum si renumita publicatie National Geographic a desemnat-o una dintre regiunile de top de vizitat din lume, caracterizand Transilvania ca o locatie fantastica si atemporala. Aceasta regiune este caracterizata de un spirit pastoral si de senzatia unor taramuri Europene din trecut, datorita naturii sale pristine, a castelelor medievale si a bisericilor fortificate, a strazilor pietruite si a portului popular, afisat cu mandrie duminica la biserica; toate acestea fac din Transilvania o regiune excelenta pentru relaxare si pentru redescoperirea valorilor pierdute in timp, a obiceiurilor si a bucatariei locale. Transilvania este in fapt un creuzet comunitar  pentru cinci etnii – romani, maghiari, sasi, armeni si evrei - care traiesc aici impreuna de mai multe decenii si, care si-au adus propria contributie la o gastronomie diversa si complexa, oferind in timp o identitate bine definita bucatariei transilvanene.

sat-vacanta-boros

Despre Satul de Vacanta Boros - Lunca de Jos, Harghita

Din initiativa unor oameni inimosi, cu respect pentru trecut si apreciere pentru mostenirea culturala a locurilor, a capatat forma pe Valea Ghimesului, pe 3 ha de teren povestea care se numeste astazi Satul de Vacanta Boros. A fost "dragoste la prima vedere" – asa a inceput proiectul familiei Szász, cand a reusit achizitionarea unui teren la Lunca de Jos – Paraul Boros, pe care nu era construita decat o casa mica si o sura abandonata, lasate la voia intamplarii. Incepand cu anul 2008 au fost transmutate aici de prin satele lor de origine, 14 case taranesti de o frumusete deosebita, vechi de peste 100-150 de ani, fiecare din acestea purtand numele locului de origine. Mobilierul autentic creeaza in aceste case atmosfera unor timpuri apuse, pline de nostalgie, mai ales pentru cei care sunt cumva legati emotional de specificul zonei. Satul de Vacanta Boros este un loc magic, cu multe povesti spuse si nespuse, despre traditii, obiceiuri si gusturi traditionale transilvanene, un loc in care veti descoperi frumusetea deosebita a locurilor si a oamenilor din zona.    

TASTE OF TRANSYLVANIA

Hai cu noi la cel mai gustos
Festival din Transilvania,
intre 12 -15 septembrie
pentru a descoperi valorile
culinare si culturale ale 
unor plaiuri ca in poveste.